DOBRO JE VEDETI…

Obvestilo glede poobjave in povzemanja vsebin prispevkov na portalu Prisluhni si. Z Biserko: človek, družba, narava

Copyright ©  – AGENCIJA BITI, ToBe AGENCY, 
Biserka Povše Tašić s.p.

Vsi teksti so avtorski zaščiteni. To pomeni, da jih ni dovoljeno uporabiti ali poobjaviti brez dogovora z izdajateljem portala.

Uporaba posameznega besedila ali dela novinarskega besedila znaša 99 evrov. Pred začetkom sodelovanja nam na elektronski naslov odgovorne urednice portala Prisluhni si. Z Biserko: človek, družba, narava  biserka@zbiserko.si pošljite osnovne podatke za izstavitev računa. V nadaljnjem sodelovanju zadošča, da nas na naveden naslov samo seznanite z novo uporabo besedila z  našega spletnega portala. In vam bomo posredovali račun za plačilo.

Brezplačno dovoljujemo zgolj uporabo naslova, naslovne fotografije in uvodnega odstavka z obvezno navedbo vira avtorja in preusmeritvijo na članek portala.

Medij je vpisan v Razvid medijev pri Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije pod zaporedno številko 2533.

  1. februar 2024 Odgovorna urednica: Biserka Povše Tašić, univ. dipl. nov.

Programska zasnova e-tednika PRISLUHNI SI. Z BISERKO!

Elektronski tednik Prisluhni si. Z Biserko! je digitalni medij, ki je prve bralce pridobil v okviru linkedin novičnika z istim naslovom.

Namera odgovorne urednice in ustanoviteljice tednika Biserke Povše Tašić, po izobrazbi univerzitetne diplomirane novinarke, ki sem si na bogati profesionalni poti v 30 letih delovanja pridobivala znanja in izkušnje tako v medijih kot v poslovnem svetu je, da slovenska medijska krajina pridobi medij, ki bo odpiral prave teme, ki pestijo človeka, družbo in naravo danes. Torej medij brez politikanstva, brez medijskih umorov posameznikov, brez plačljivih piarovskih zapisov pod krinko raziskovalnega novinarstva, temveč paleto različnih pogledov razmišljujočih se posameznikov v družbi in državi, ki zagotovo premore veliko pridnih in sposobnih ljudi. Le prisluhniti jim, nam je treba.

Gostujoči pisci in vsebine, ki bodo nastajale znotraj uredništva so vabljeni k razmisleku o temah, ki pestijo DRUŽBO, ČLOVEKA, NARAVO na način, da odstiramo prave sistemske izzive, ponudimo dobre rešitve in vse to z namenom, da bomo lahko vsi živeli boljše in na dolgi rok proaktivno soustvarjali družbeno okolje in državo, kjer bo namesto izključevanja štel argumentiran dialog.

Poleg člankov in komentarjev bo v e-tedniku Prisluhni si/Z Biserko prostor za gostujoča mnenja ljudi iz različnih področij življenja ter raznovrstnih življenjskih nazorov tako iz Slovenije kot iz širše domovine Evropske Unije ter sveta nasploh. Med novinarskimi zvrstmi se e-tednik Prisluhni si usmerja izključno na področje interpretativnih zvrsti, medtem ko informativne s poudarkom na novičarstvu glede na tedensko dinamiko objavljanja v celoti izpuščamo. Članek s poglobljenimi ozadji, komentar, intervju, gostujoče mnenje – to bodo osrednje novinarske prvine e-tednika Prisluhni si. Z Biserko!

O rubriki Gostujoče mnenje

V Prisluhni si:  prostor odmerjamo vabljenim avtorjem različnih življenjskih nazorov, političnih opredelitev in vrednot v okviru rubrike Gostujoče mnenje.

Njihovi zapisi ne odražajo v vsem in tudi ne vselej stališč e-tednika Prisluhni si. Z Biserko”. V vsakem primeru pa odraža namero tega elektronskega medija, in sicer, da bi kot družba zmogli prisluhniti različnim pogledom in stališčem razmišljujočih posameznikov.

Bodisi zdrava kmečka pamet bodisi pokončna intelektualna drža in strokovnost ter profesionalizem – to so merila za izbor gostujočih avtorjev. Preprosto so to ljudje, ki v slovenski in evropski družbi ter v svetu nasploh presojajo pojave in dogodke s kančkom dvoma v vse, kar nam je povedano, kar je slišano, zapisano, prebrano. Ki torej mislijo s svojo glavo.

Nekateri pisci bodo vabljeni k sodelovanju glede na aktualnost dogajanj na področju, ki kakorkoli zadeva človeka kot posameznika, družbo kot celoto ali naravo kot del našega ožjega in širšega ekosistema.  V rubriki se bo oblikoval tudi nabor stalnih kolumnistov, ki bodo delili svoja mnenja na podlagi novinarskega analitičnega pristopa ali kot strokovnjaki z zornega kota preverjenih dejstev in z argumentiranim pristopom.

Avtorica programske zasnove:
odgovorna urednica Biserka Povše Tašić, univ. dipl. nov.
Velenje, 7.4.2023

O avtorjih rubrike GOSTUJOČE MNENJE 

Dr. Glorjana Veber (avtor fotografije: Peter Giodani)

Dr. Glorjana Veber (1981) je pesnica, urednica, publicistka, prevajalka in performerka, ki se je specializirala za preučevanje kvantne fizike v kontekstu jezika. Na podlagi preučevanja frekvenc predava o energetskem vplivu besed na zdravje. Diplomirala je iz politologije na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, nadaljevala magistrski študij iz sociologije ter doktorirala na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani iz literarnih ved na temo Poezija – element družbene spremembe. Za poezijo, ki je prevedena v približno 40 svetovnih jezikov, je prejela več domačih in mednarodnih nagrad. Je avtorica doma in v tujini izdanih pesniških zbirk, med drugim tudi prve slovenske knjige, izdane v Bangladešu, ter večkrat razprodane knjige 500-ih duhovnih misli o življenju Modróko, poimenovane po Akaškem polju: akašejke. V okviru svojega Inštituta IRIU je v desetih letih razvila več kot 1000 eksperimentalnih projektov s poezijo. Je članica slovenskega centra PEN in nadzornega odbora Združenja avtorjev Slovenije s certifikatom Združenja nadzornikov Slovenije. Poleg tega je avtorica več študij o bralni kulturi, življenjskih stilih Slovencev ter vneta raziskovalka družbenih procesov in duhovnega razvoja. Službuje kot vodja financ, marketinga in pravne pisarne v inženirskem sektorju.    (Rubriki Gostujoče mnenje se je pridružila aprila 2024.)

Predrag Tašić (Foto: osebni arhiv)

Predrag Tašić, univ. dipl. novinar je eden od stalnih kolumnistov portala Prisluhni si. Z Biserko: človek, družba, narava. V nekdanji SFRJ je prejel več novinarskih nagrad za delo ekonomskega komentatorja. Nazadnje je v Beogradu delal kot portparol v vladi Anteja Markovića, za tem se je vrsto let ukvarjal s poslovnim svetovanjem  za balkanske trge, je avtor treh razprodanih knjig: Kako sam braniu Antu Markovića ter  Kako je ubijena druga Jugoslavija – obe sta izšli v srbskem jeziku v devetdesetih letih v Skopju, tretja je napisana v slovenščini pod naslovom Slovenija, Balkan, Evropa -. po meri živali ali človeka in je izšla leta 2017 v Celju. Pri 72-ih letih je še vedno kritičen spremljevalec dogodkov v svetu. Predragova mnenja so odraz njegovega življenjskega in profesionalnega pogleda na svet in zapisi odražajo njegov življenjski nazor. Lahko se strinjate ali pa tudi ne. Čas je, da si prisluhnite in se povabite k razmisleku. (Rubriki Gostujoče mnenje se je pridružil aprila 2023.)