Predrag Tašić -

01.12.2023

/Prispevek avtorja Gostujočega mnenja, objavljen 1. decembra 2023 je, žal, še kako aktualen tudi 21.1.2024/

Od 7. oktobra 2023, začetka napada Hamasa na Izrael – predvsem na izraelske civiliste – in za tem od začetka izraelskega maščevanja nad Palestinci, je bilo po izraelskih podatkih ubitih približno 1.600 Izraelcev in od tisoč do dva tisoč Hamasovih »teroristov«. Hkrati so izraelske bombe in rakete, v 70 odstotkih kupljene v Združenih državah Amerike in vržene na Gazo v tem obdobju po podatkih Hamasa ubile 15 tisoč civilistov, od tega 10 tisoč otrok in žensk.

V tem početju eni, to so Izrael, ZDA in večina kolektivnega zahoda, opravičujejo ubijanje nedolžnih palestinskih otrok in žensk z upravičenostjo maščevanja za Hamasov napad nad izraelskimi civilisti 7. oktobra letos. Drugi, predvsem Rusi, Kitajci in večina sveta pa takšno ubijanje razume kot klasičen primer genocida. Sploh ob znanih trditvah, da Izrael namerava preseliti Palestince iz Gaze. Mnogi mislijo, da ozadje njihove namere ne tiči v želji po izraelski varnosti, ampak bolj po dostopu do zalog nafte in pline v morju ob Gazi. Pravico do izkoriščanja teh energentov ima namreč Palestina, skupaj s še nekaj tujimi podjetji. Če torej v Gazi ne bo več Palestincev, potem bo pravico do raziskav morskega dna in prodajo izkopanega morskega bogastva pridobil Izrael.

Mar je tudi ta vojna predvsem boj za rudna bogastva?

V bistvu sta denar in moč dva temeljna razloga za to, zakaj ZDA in njeni politiki podpirajo Izrael in njegovo več kot sedemdesetletno pobijanje in preganjanje Palestincev! Na drugi strani istega kovanca, ki sliši na besedico kapitalizem, je seveda denar. Takšno politiko Amerike naj bi namreč spodbujal tudi denar (židovski) in obljuba izraelskih lobistov ameriškim politikom, da jih bo poslušnost temu kapitala pripeljala do želenih funkcij in moči.

S prodanimi ameriškimi bombami Izraelu se na veliko služi!

Evro-sredozemski observatorij za človekove pravice je poročal, da naj bi Izrael na območje Gaze odvrgel v 20 dneh bombardiranja več kot 25 tisoč ton eksploziva, kar je enako moči dveh jedrskih bomb, ki so jo med drugo svetovno vojno zavezniki odvrgli na japonski mesti Hirošima in Nagasaki. Z drugimi besedami, na območje Gaze glede na omenjen vir vsak dan pade poprečno 1086 ton eksploziva.

Večina težkih bomb, ki so padle na Gazo, pripada ameriški družini MK-80. To vrsto orožja ima ameriška vojska v uporabi že od vietnamske vojne, v veliki meri ga je uporabljala tudi leta 2003 med ameriško invazijo na Irak. MK-80 je bilo sprva razvito kot prosto padajoča bomba, pozneje pa je bila nadgrajena v t.i. pametno oziroma elektronsko vodeno bombo.

Te bombe MK-80 so različnih vrst in teže: 120 kg, 250 kg, 500 kg in 1000 kg. In najtežja, torej tisoč kilogramska bomba stane ameriško vojsko 16 tisoč dolarjev, proda pa se zavezniškim državam za približno 25 tisoč dolarjev.

Po poročanju New York Timesa nameravajo Združene države Izraelu dobaviti opremo v vrednosti 320 milijonov dolarjev, da bi omenjeno orožje v vojaškem letalstvu lahko spremenili v »pametne bombe«.

Izraelske obrambne sile (IDF) imajo tudi ameriške bombe vrste GBU-28; ena tehta 2.100 kilogramov. Ta bomba je namenjena uničenju utrjenih podzemnih ciljev. Ni znano, vsaj javno ni dostopne informacije, koliko takšnih bomb ima Izrael; toda cena za vsako tako bombo dosega približno 300 tisoč dolarjev.

Skok delnic orožarskih podjetij.

Trenutna vojna v Gazi je razlog za skokovito rast delnic orožarskih podjetij v Združenih državah Amerike.  Delnice nekaterih največjih ameriških vojaških proizvajalcev so se od začetka izraelske vojne proti Hamasu strmo vzpele. O tem med drugim 16. oktobra 2023  poroča tudi Newsweek.

Podjetja, kot je na primer Lockheed Martin poročajo o 10-odstotnem povečanju vrednosti delnic. Za primerjavo: njihove delnice so 6. oktobra, torej dan pred Hamasovim napadom na Izrael, znašale 400,73 dolarja, medtem ko so 16. oktobra poskočile na vrednost 443 ameriških dolarjev. Barronova investicijska revija (Barron’s review, tedenski ekonomski časopis, ki ga berejo predvsem borzni vlagatelji)  je 10. oktobra letos poročala, da je omenjeno podjetje po Hamasovem napadu pridobilo 23 milijard dolarjev na svoji tržni vrednosti.

Delnice podjetja Raytheon Technologies so bile v petek, 6. oktobra letos, torej dan pred Hamasovim napadom na Izrael, ocenjene na 68,77 dolarjev za delnico; do 16. oktobra letos se je vrednost delnice zvišala na 73,75 dolarja. Delnice Boeinga so bila do prvega presečnega datuma, torej 6. oktobra ocenjene na 187,38 dolarjev, do 11. oktobra so narasle na 195,13 dolarja, potem pa v ponedeljek, 16. oktobra zdrsnile na 184,91 dolarja. Delnice General Dynamics so bile 6. oktobra vredne 219,94 dolarja, 16. oktobra so porasle na 243,04 dolarja.  Delnice za Northrop Grumman so bile 6. oktobra vredne 423,24 dolarja, deset dni je bila njihova vrednost 490,15 dolarja.

Kot poroča Forbes sta multinacionalki Lockheed Martin in Northrop Grumman poročali o največji rasti vrednosti delnic in posledično tudi o dobičku v zadnjih treh letih.

Korporacije in skladi z ubijanjem služijo milijarde!

Pet od šestih največjih svetovnih orožarskih korporacij ima po poročanju spletnega portala Euys on the Ties – gre za nadzorno ameriško mrežo, ki poroča o povezavi najmočnejših ljudi s korupcijo –   najvišjo rast po začetku vojne v Gazi. To so:  Lockheed Martin, RTX (prej Raytheon), Northrop Grumman, Boeing in General Dynamics.  Vseh pet že vrsto let prodaja orožje Izraelu, ki se uporablja v boju proti Palestincem.

Teh pet podjetij je leta 2022 ustvarilo neverjetnih 196 milijard dolarjev prihodkov, povezanih z vojsko. Njihovih pet izvršnih direktorjev je bilo nagrajenih z ogromnimi zneski nagrad. Od leta 2020 do leta 2022 so skupaj prejeli približno 318 milijonov dolarjev izplačil, torej za plače, nagrade za delnice in druge oblike prejemkov. Poleg tega imajo direktorji omenjene petorice ogromne količine delnic podjetij, kar pomeni, da imajo lep dobiček, ko se cene delnic dvignejo. Ti izvršni direktorji so močne osebnosti tudi, kar se tiče sociološkega vidika moči in vplivanja na družbo kot celoto.  Imajo namreč vplivne vezi s širšim korporativnim in političnim svetom.

Med največjimi delničarji teh petih »obrambnih« podjetij so v večini investicijski skladi ali pa velike banke, ki vključujejo podjetja, kot so: BlackRock, Vanguard, State Street, Fidelity, Capital Group, Wellington, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Newport Trust Company, Longview Asset Management, Massachusetts Financial Services Company, Geode Capital in Bank of America.

Največje orožarske korporacije imajo sedež v ZDA.

 • Lockheed Martin je po prihodkih najmočnejše orožarsko podjetje na svetu. Tako navajajo v enem od člankov na omenjenem spletnem portalu Euys on the Ties. Leta 2022 je imelo podjetje 66 milijard dolarjev prihodkov, od tega kar 96 odstotkov ali 63,3 milijarde dolarjev od prodaje orožja in oborožitvenih sistemov. Lockheed Martin že desetletja dobavlja orožje Izraelu.

Po podatkih spletnega portala Investigate so njihovo orožje uporabili tudi v napadih, ki »vključujejo vojne zločine, ki jih je Izrael zakrivil med več vojaškimi ofenzivami v Gazi«. Naj pojasnim, da je Investigate projekt Ameriškega odbora prijateljev (AFSC), ki »spodbuja trajni mir« in brani ogrožene posameznike pred državo; kot je bil na primer Martin Luther King. Po podatkih Financial Review želi Izrael trenutno nabaviti tudi rakete Hellfire, ki jih izdelujejo prav pri Lockheed Martin.

 •  Raytheon Technologies (RTX) je po prihodkih drugo najmočnejše orožarsko podjetje na svetu. Leta 2022 je imelo 67,1 milijarde dolarjev prihodkov, od tega 59% ali 39,6 milijarde dolarjev prihodkov od prodaje orožja. Po podatkih spletne strani Investigate je Raytheon v zadnjih dveh desetletjih dosledno in obsežno oskrboval Izrael z orožjem, ki se je uporabljalo v Gazi.  Kot na primer piše Investigate: «Izraelska vojska v svojih pogostih vojaških ofenzivah proti Gazi uporablja Raytheonove 5000-funtne GBU-28 in lasersko vodene bombe Paveway, pa tudi rakete zrak-zemlja AGM-65 Maverick, rakete AIM-9X, rakete AIM-120 Sidewinder in dve raketi dolgega dosega.«  /op.avtorja: ena funta je 0.45359237 kilogramov/.

New York Times je 17. oktobra 2023 poročal, da se je Bidnova administracija »zavzemala, da bi poslali Izraelu dodatno strelivo in prestrezne rakete za izraelsko protizračno obrambo, imenovano »železna kupola«; izdelal jo je Raytheon. Kot to velja za druga orožarska podjetja je tudi v Raytheonovi tovarni po oktobrski vojni proti Gazi izjemno poskočila proizvodnja orožja.

 • Northrop Grumman je po prihodkih tretje največje orožarsko podjetje na svetu. Leta 2020 je imelo 36,6 milijarde dolarjev prihodkov, od tega 89% ali 32,4 milijarde dolarjev prihodkov od prodaje orožja in oborožitvenih sistemov. Kot zapiše Investigate:« Northrop Grumman izraelski vojski dobavlja najrazličnejše orožje, vključno z raketnimi sistemi. Tehnologije podjetja so vključene tudi v glavne izraelske oborožitvene sisteme, vključno z lovskimi letali, raketnimi ladjami in trenažerskimi letali.

Podjetje že desetletja dobavlja orožje Izraelu…« In kot še doda Investigate:« To orožje je bilo večkrat uporabljeno proti palestinskim civilistom, kar je povzročilo številne žrtve in množično uničenje domov in civilne infrastrukture, vključno z bolnišnicami, s šolami ter z vodovodnimi in električnimi sistemi.

 • Boeing je po prihodkih četrto največje orožarsko podjetje na svetu. Leta 2022 je imelo 66,6 milijarde dolarjev prihodkov, od tega 46 odstotkov ali 30,8 milijarde dolarjev prihodkov od prodaje orožja in oborožitvenih sistemov. New York Times je 17. oktobra 2023 poročal, da bodo pošiljke majhnih, 250-funtnih vodenih bomb, ki jih je izdelal Boieng poslane v Izrael, prav tako tudi dodatna oprema, kot so starejše, surove bombe, ki jih preuredijo v natančno vodeno »pametno« strelivo. Financial Review med drugim poroča, da želi Izrael nabaviti skupno strelivo za neposredne napade (JDAM) in manjše bombe, ki jih proizvaja Boeing.
 • General Dynamics je po prihodkih peto največje orožarsko  podjetje na svetu. Leta 2022 je podjetje imelo 39,4 milijarde dolarjev prihodkov, od tega 77 odstotkov ali 30,4 milijarde dolarjev od prodaje orožja in oborožitvenih sistemov.  Financial Review poroča, da bo Izrael potreboval tudi 120 mm kalibrske tankovske granate, ki jih je izdelal General Dynamics.  Investigate prav tako navaja dokaze o obsežnem poslovanju tega proizvajalca z Izraelom. Tako na primer ugotavlja, da se bombe MK-84 teže 2.000 funtov v veliki meri uporabljajo v izraelskih letalskih silah med pogostimi napadi na Gazo; tudi leta 2021 in v več domnevnih vojnih zločinih leta 2014.

Članek lahko nagradite s poljubnim zneskom. Portal ne deluje na podlagi naročnin, ampak preko prostovoljnih prispevkov ter pokroviteljev vsebin in rubrik.

Lobisti plačujejo demokratom in republikancem!

Lobistične skupine za podporo Izraelu, ki so, po mojem mnenju,  le »modno« ime za zahodno korupcijo, vlagajo milijarde za vplivanje na ameriško administracijo.

Po pisanju spletnega portala Eyes on the Ties so v prvih tednih izraelske vojne proti Gazi v Washingtonu delovale lobistične skupine, vključno z ameriškim izraelskim odborom za javne zadeve (AIPAC) in Demokratično večino za Izrael.

Demokratična večina za Izrael, ki so jo operativci AIPAC ustanovili leta 2019, da bi okrepili podporo Izraelu znotraj ameriške Demokratske stranke, je organizirala informativne sestanke za člane kongresa. Na enem izmed njih je bil tudi nekdanji izraelski premier Naftali Bennett v vlogi gostujočega govornika. Lobisti so pozivali zakonodajalce naj Izraelu pošljejo denar in orožje. AIPAC si je prizadeval za finančni sveženj še preden je ameriški predsednik Joe Biden predstavil svoj predlog ameriškemu kongresu.

Leta 2022 je bil AIPAC med največjimi porabniki  doniranega denarja  med proizraelskimi organizacijami v ZDA. Po podatkih OpenSecrets je AIPAC kandidatom in strankam v volilnem ciklusu 2021-2022 dal 12 milijonov dolarjev. Od tega je šlo 7,9 milijona dolarjev demokratom, 4,7 milijona dolarjev pa republikancem.

AIPAC Super PAC, United Democracy Project je prav tako porabil 24 milijonov dolarjev za velik pritisk med demokratičnimi volitvami v ZDA leta 2022, in sicer za anti reklamo kandidatov Demokratske stranke, za katere je AIPAC ocenil, da ne podpirajo Izraela v zadostni meri. Skupina je lani za lobiranje porabila dodatna 2 milijona dolarjev.

Med največjimi donatorji milijarderji židovskega porekla?

Od kod prihaja ta denar? Denar AIPAC in Demokratični večini za Izrael pošiljajo milijarderji, ponavadi Židje. Primer. Paul Singer je milijarder, ki upravlja hedge sklade, vredne 6,1 milijarde dolarjev. Je med največjimi donatorji AIPAC Super PAC. Leta 2022 naj bi skladu podaril 1 milijon dolarjev. Tukaj so še Amnon Rodan, Mark Rowan in številni drugi.

Dedinja bogastva družine Schusterman, Stacy Schusterman je Demokratični večini za Izrael podarila 2,9 milijona dolarjev. Gary Lauder, direktor podjetja za tvegane naložbe jim je podaril približno 500 tisoč dolarjev; podobno tudi Estee Laude, lastnica podjetja za nego kože…

Milijoni dolarjev, ki so vloženi v izraelsko propagando v Ameriki, so povzročili, da ameriški politiki brez zadržkov podpirajo pobijanje palestinskih žensk in otrok v Gazi. Ali je mrtev izraelski otrok za ameriške politike več vreden kot mrtev palestinski otrok?!

Ni nepomembno dejstvo, da imajo najmočnejši »igralci« v Bidnovi ekipi (Joe Biden, aktualni ameriški predsednik) oziroma ameriški administraciji dvojno državljanstvo (izraelsko in ameriško).

Najmočnejši človek v ameriški predsedniški administraciji je načelnik štaba Bele hiše (Chief of Staff). Imenuje ga predsednik ZDA brez potrditve ameriškega senata. Na splošno se ga obravnava kot človeka, ki ima na tem položaju veliko moč in vpliv, ne le zaradi stalnih stikov s predsednikom, temveč tudi zaradi nadzora, ki ga izvaja nad izvršnim uradom predsednika ZDA.

Izvršni urad predsednika ZDA (EOP) sestavlja več uradov in agencij, ki podpirajo delo predsednika in je v središču izvršilne veje oblasti zvezne ameriške vlade. Urad se neuradno imenuje, tudi zaradi svojega vpliva na državo, kar »stalna vlada ZDA«. Načelnik štaba Bele hiše je bil od leta 2021 do 8. februarja 2023 Ron Klain; na položaju ga je nasledil Jeffrey Zients. Oba sta Žida.

Pomembno je, da smrt prinaša denar!

Najbolj strašljivo se mi zdi, da ni pomembno, kdo je ubita oseba v trenutni vojni v Gazi; ali je to Žid ali Palestinec. Pomembno je le, da smrt ubitega prinaša denar!

Ljudje židovskega rodu oziroma bolj točno, ameriški politiki, ki imajo dvojno državljanstvo, torej poleg ameriškega tudi izraelsko in hkrati opravljajo zelo pomembne funkcije v Bidnovi administracijo so:

 • Janet Yellin, ministrica za finance
 • Alejandro Mayorkas, sekretar za domovinsko varnost
 • Tony Blinken, državni sekretar
 • Merrick Garland, državni tožilec
 • David Cohen, namestnik direktorja CIA
 • Avril Haines, direktor nacionalne obveščevalne službe
 • Gary Gensler, predsednik Komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC) in dr.

Ko pride do povezovanja najmočnejših orožarskih podjetij in političnih ter nacionalnih interesov Izraela ter globalnih interesov Združenih držav Amerike, je svet v težavah. In to, po mojem mnenju, najmanj iz dveh razlogov. Prvi je ta, da so politični in denarni interesi močnejši od vseh pravnih norm in načel mednarodnega prava, postavljenih v okviru Organizacije združenih narodov. Žrtve spopada, ki jih spodbujajo kapital in globalni interesi, postajajo za vse vpletene udeležence manj pomembne.

V resnici, ki se seveda skriva pred javnostjo, so žrtve vojne, tako na izraelski kot palestinski strani, nepomembne za kapital in globalne interese velikih in močnih držav. Ni pomembno, če je ubit Žid ali Palestinec, pomembno je le, da njegova smrt prinaša denar korporacijam in vpliv ter moč globalnim igralcem.

Drugi razlog, da je svet v težavah, pa vidim v igri s številkami. To pomeni, da je za akterje bistvenega pomena, da ima tista druga stran, torej sovražna, več žrtev kot »naša«.

Tudi, če mislite, da to ne drži, pa je očitno in pomembno, da je potrebno zmanipulirati »našo« javnost in ji prodati laž kot resnico. Tako lahko korporacije in posamezniki nadaljujejo igro svojega kopičenja denarja. Kajti, če združbi kapitala in političnih interesov uspe prepričati javnost, da ima sovražnik več izgub kot jih imamo mi, se lažje izpeljejo novi nakupi orožja in sistemov za ubijanje ljudi.  Če bi »naša« stran imela več izgub kot nasprotna in torej manj možnosti za zmago, kar se danes dogaja v ukrajinski vojni z Rusijo, potem pa začnejo kapital in geopolitični strategi izgubljati interes za nadaljnjo podporo takšnemu »igralcu«.. Tukaj potem niti laži ne pomagajo več.

Ta hip je svet očitno v situaciji, ko je bilo treba  po Ukrajini izbrati novo okolje za nadaljevanje globalne tekme. To je danes palestinsko ozemlje, na katerem se krešejo interesi orožarske industrije za novim dobičkom, geopolitični interesi ZDA na Bližnjem vzhodu in interesi Izraela, da zaokroži sionistične ideje o veliki judovski državi.  Palestinski interesi in palestinske žrtve so nepomembni. Prav tako nedolžne žrtve med izraelskimi civilisti.

In tako bo vse dotlej, dokler kakšna velika sila ne prestraši hinavskega zahoda, da bi utegnili z nadaljevanjem vojne izgubiti več kot lahko ta hip pridobijo (denarja, moči, vpliva, novih virov surovin…). Potem bodo akterji pogube poiskali novo okolje za nadaljevanje vojaško-gospodarskih igric, v kateri eni izgubljajo dele ozemlja in številne ljudi, medtem ko drugi kopičijo denar in večajo svoj vpliv pri krojenju vse bolj pogubne podobe današnjega sveta.

Pri članku se je uporabilo tudi naslednje gradivo:
·        Financial Review: Hamas-Israel war tests a US defence sector already strained by Ukraine, 17.10.2023
 • Investigate »RTV corp«
 • The New York Times: Middle East War Adds to Surge in International Arms Sales 17.10.202
 • Investigate »Boeing CO«
 • Opensecrets, org : »Top Contributors«
 • org: United Democracy Project Outside Spending
 • org: Organizations Disclosing Donations to United Democracy Project, 2022
 • The New York Times: Middle East War Adds to Surge in International Arms Sales

Delite objavo na socialnih omrežjih

Vsak prispevek v Prisluhni si lahko nagradite s prostovoljno donacijo oziroma plačilom po lastni presoji, kaj je po vašem mnenju poštena cena za opravljeno intelektualno delo.

TRR: SI56 1010 0006 0710 355
odprt pri Banka Intesa Sanpaolo d.d.

založnik e-tednika Prisluhni si. Z Biserko:
Agencija BiTi, To Be Agency, Biserka Povše Tašić s.p.
Namen: donacija
koda: CHAR
referenca: brez (ali SI00 0000)

Za nakazilo donacije s funkcijo slikaj in plačaj, poskenirajte zgornjo QR kodo ter vpišite želen znesek za donacijo.