Predrag Tašić -

30.05.2024

Po napovedih sodobnih Nostradamusov, o katerih pišejo v britanskem časopisu Daily Star (23. maja 2024) se bo tretja svetovna vojna začela 18. junija 2024. Ali kot so zapisali v omenjenem časopisu:« Torek, 18. junij 2024 ima najmočnejšo planetarno spodbudo, torej postavitev planetov, ki lahko sproži tretjo svetovno vojno; čeprav imata precej besed v tej smeri tudi datuma 10. in 29. junij.«

Kot so zapisali v omenjenem časopisu, so se te trditve pojavile le nekaj dni za tem, ko so britanski uradniki postavili spletno stran in na njej pojasnili otočanom, kaj morajo kupiti v primeru vojne ter kakšne zaloge si morajo priskrbeti, če bi vojna dejansko izbruhnila. To je seveda povzročilo množične nakupe in pravcato »opustošenje« predvsem londonskih živilskih trgovin.

Britanski konzervativci, ki so napovedali parlamentarne volitve za 4. julij 2024 so takoj pričeli z volilno kampanjo, ki jo je ruski časopis RIA Novosti poimenoval kot kampanjo strahu. Predsednik britanske vlade Rishi Sunak je namreč dejal, da je Velika Britanija ta hip v najtežjem obdobju po drugi svetovni vojni. Za tem je ustrahoval državljane z Rusijo, ki naj bi po njegovem zagotovo napadla Veliko Britanijo, če se Rusije ne bo ustavilo v Ukrajini.

V nagovoru volivcem je Sunak strašil tudi z islamskimi skrajneži, ki po njegovih besedah spodkopavajo britansko družbo od znotraj (pri tem gre za očitno namigovanje na propalestinske podpornike laburistične stranke) ter s Kitajsko, ki naj bi si, po njegovih besedah, prizadevala za prevlado v 21. stoletju.

The Telegraph 23. maja 2024 zapiše: »To bi lahko bile zadnje volitve pred naslednjo svetovno vojno.« Na britanskih televizijah, kot na primer na Sky News 16. aprila letos pa različni strokovnjaki razpravljajo o verjetnosti neposrednega vojaškega spopada z Rusijo. In nekateri k temu tudi odkrito pozivajo!

Tudi ameriški predsednik Joe Biden ima, sodeč po ameriških javnomnenjskih anketah, vse manj možnosti za zmago na novembrskih predsedniških volitvah, in to predvsem zaradi podpore izraelskemu genocidu v Gazi. Posledično to pomeni, da Biden potrebuje nekakšen veliki pok oziroma resnično vojno, ki je lahko v Ukrajini, na Bližnjem vzhodu ali na Kavkazu. V nameri, da bi pridobil študente, ki protestirajo proti izraelskemu genocidu nad palestinskim prebivalstvom v Gazi, je obljubil preklic odplačevanja študentskih posojil. Kljub tej potezi se mladi Američani, sodeč po javnomnenjskem utripu v ZDA, vse bolj nagibajo k Donaldu Trumpu ali pa omenjajo, da se volitev sploh ne bodo udeležili.

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da bi lahko v petih mesecih do volitev v ZDA že izbruhnila tretja svetovnega vojna, in to zaradi nesposobnosti sedanjega ameriškega vodstva.»S temi idioti, ki vodijo to državo, ne bo preživelo veliko ljudi, ker je moč sodobnega orožja  zastrašujoča. V naslednjih petih mesecih bomo morda pahnjeni v tretjo svetovno vojno,« je dejal Trump v pogovoru s podporniki v državi Minnesota 18. maja letos.  Trump je ponovil, da je »zaradi tega norca pred nami pet nevarnih mesecev«, pri čemer je mislil na aktualnega predsednika ZDA in svojega protikandidata v predsedniški volilni tekmi, Joa Bidna.

V kontekstu vojaških bobnov se tolmači tudi obisk bahreinskega kralja Hamad bin Isa Al Khalifa, ki je  22. maja letos obiskal Moskvo.  Gre za državo, ki ima z Rusijo nepomembno zunanje trgovinsko menjavo in nasploh pičlo sodelovanje. Zato poznavalci tajne diplomacije ta obisk razlagajo predvsem kot prenos sporočila ZDA s predlogom Rusiji za prekinitev ognja v Ukrajini.

Ni zanemarljiva tudi simbolika nadaljnjega potovanja bahreinskega kralja. Ta je namreč po podpisu sedmih dokumentov o medsebojnem sodelovanju z Rusko federacijo odpotoval na Kitajsko na odprtje razstave o arabsko-kitajskem sodelovanju ter na pogovore s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom.

Madžari se nočejo zaplesti v vojno z Rusijo

Vse več je dokazov za to, da se kolektivni zahod in NATO pripravljata na vojno z Rusijo. Najbolj strašno pri tem je, da nas kot državljane Evropske Unije scenaristi nove vojne vidijo kot tiste, ki bodo v prihodnosti ubijali ali bili ubiti v Ukrajini za njihove kolonialne cilje!

Zdi se, da je madžarska vlada ta hip edina v Evropski uniji, ki razmišlja in deluje v interesu svojega ljudstva, saj vnovič izraža dvom o svoji vlogi v zvezi Nato, ker ne želi sodelovati v njeni vojaški misiji v Ukrajini. Kot je za Radio Košut 24. maja 2024 povedal madžarski premier Viktor Orbán, namreč izjave zahodnih politikov in pisanje zahodnih medijev kažejo na to, da se Evropa pripravljan na vojno z Rusijo.

Orban je dejal: “Pred obema svetovnima vojnama so se mediji dolgo pripravljali na začetek, mislim, da je to, kar se danes dogaja v Bruslju in Washingtonu, neke vrste priprava javnega mnenja na morebiten neposreden spopad.” In v nadaljevanju je poudaril: »Lahko rečemo, da potekajo priprave na vstop Evrope v vojno.« Ob tem je za omenjen medij dodal, da se mu ne zdi verjetno, da bi Rusija napadla državo Nato zveze. In tudi, da zato ocenjuje, da je zgodba o domnevni »ruski grožnji« le zahodni manever za pripravo na vojno.

»Verjetnost, da se bo nekdo – ne govorimo le o Rusiji, ampak o komerkoli – danes odločil napasti državo Nata, je izjemno majhna. “Nato je obrambno zavezništvo in ne bo toleriralo vojaških akcij, ki kršijo suverenost katerekoli države Nata,” je ob tem pojasnil Orbán.

Ob tem je madžarski predsednik še poudaril, da madžarska vlada ponovno tehta in ocenjuje svojo vlogo v Natu, saj ne želi sodelovati v dejanjih te zveze, ki bi lahko neposredno vpletla države bloka v konflikt v Ukrajini in bi vodila v neposreden konflikt z Rusijo.

Brez podrobnosti je Orban dejal, da delovne skupine na sedežu Nata v Bruslju zdaj preučujejo, kako bi lahko zavezništvo sodelovalo v konfliktu v Ukrajini.  Pri tem je poudaril, da Madžarska temu nasprotuje.

» V vladi se veliko dela na tem, da bi ugotovili, kako lahko ostanemo članica Nata, ne da bi sodelovali v vojni,« je dejal Orban. Dodal je, da v Bruslju za to vedo in so si za Madžarsko celo izmislili nov izraz – “non-participant”, torej tista, ki ne želi sodelovati. Orban je še izpostavil, da za mirno rešitev konflikta v Ukrajini ne bi zadoščala pogajanja med Moskvo in Kijevom, ampak je treba sočasno voditi pogajanja med Rusijo in ZDA.

Putinova opozorila Evropi o gosti poseljenosti območja

»EU je majhno, gosto poseljeno območje in uporaba sodobnega orožja bo zanj tragična«, je opozoril predsednik Ruske federacije Vladimir Putin. “Prišel je čas, da zavezniki razmislijo, ali naj odpravijo nekatere omejitve,” je prejšnji teden za The Economist dejal generalni sekretar Nato Jens Stoltenberg, pri čemer je mislil na bombardiranje območja Ruske federacije z orožjem, ki ga zavezništvo pošilja Ukrajini. Na takšne napovedi je reagiral Sergej Lavrov, ruski minister za zunanje zadeve, češ, da je generalni sekretar »presegel svoja pooblastila…saj je govoril v imenu članic bloka preden se je o tem vprašanju razpravljalo v Natu.

Toda 27. maja 2024 naj bi se zunanji ministri EU v Bruslju z navdušenjem pogovarjali o pošiljanju vojakov v  Ukrajino. S temi besedami je madžarsko javnost seznanil Peter Szijarto, minister za zunanje zadeve Madžarske. Njegovo izjavo pa je prenesla tudi ruska agencija Tass.

Dan za tem, torej 28. maja 2024 so obrambni ministri držav EU razpravljali o možnosti odprave omejitev za napade Kijeva na rusko ozemlje z zahodnim orožjem, ki ga država prejema za svojo obrambo. K temu jih je dan prej na parlamentarni skupščini zveze Nato v Bolgariji pozval generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg.

Vodja diplomacije EU Josep Borrell je po poročanju RIA Novosti dejal: »Obstaja vprašanje omejitev uporabe orožja za cilje znotraj ruskega ozemlja, kar bo danes predstavil generalni sekretar Nato. Nekatere države sprejemajo takšne odločitve. Razpravljali bomo o tem pomembnem vprašanju«, je dejal Borrelli po poročanju omenjene agencije.

Vodja evropske diplomacije je ob tem dejal, da se bo v takšni razpravi seveda postavilo tudi vprašanje tveganja eskalacije spopadov, vendar je, po njegovem treba najti ravnovesje med tveganjem eskalacije in potrebo, da se Ukrajina brani.

Na Parlamentarni skupščini zveze Nato v Sofiji so po poročanju srbske Politike 28. maja 2024 sprejeli izjavo, ki jo je podprlo 29 od skupaj 33 delegatov oziroma 9 jih je bilo proti. S to izjavo se Ukrajini dovoli »uporaba doniranega orožja za ciljanje tarč na ruskem ozemlju.«  (op. Av: Parlamentarna skupščina Nata je institucionalno ločena od zveze Nato, vendar služi kot pomembna vez med Natom in parlamenti držav članic).

Ruski predsednik Putin je ob tem dejal, da Rusija pozorno spremlja izjave o napadih globoko na njeno ozemlje. »Predstavniki držav Nato, predvsem v Evropi, bi se morali zavedati, s čim se igrajo. Ali se zavedajo, kako je to v bistvu območje z majhnim ozemljem in zelo gosto poselitvijo. To bi morali imeti v mislih, preden udarijo globoko v rusko ozemlje«, je dejal Putin med nagovorom novinarjem po obisku v Uzbekistanu, ko je komentiral razprave o tem, da se Kijevi dovoli napad na Rusijo.

Se Nato pripravlja za napad na Rusijo?

Po poročanju nekaterih medijev (TV Front 27. maja 2024)) Pentagon načrtuje, da bi poletno ukrajinsko ofenzivo osebno prevzel poveljnik ameriških sil v Evropi Christopher Gerard Cavoli. To bo namreč pomenilo, da bo general Cavoli s svojo ekipo obvladoval tako na operativni kot taktični ravni vse enote ukrajinske vojske od Harkova do Nikolajeva. Če se ta načrt res uresniči, smo le še korak oddaljeni od vojne med Rusijo in ZDA, pravijo v časopisu. Med drugim še omenijo, da ZDA oblikujejo nov  korpus na Poljskem in načrtujejo namestitev  100.000 vojakov na stari celini v vzhodni Evropi, tik ob meji z Rusijo in Belorusijo.

Nemški Bild je je 27. maja 2024  objavil, da pakt Severnoatlantskega zavezništva Nato razmišlja o možnosti zapiranja neba nad zahodno Ukrajino s protiletalskimi sistemi, pri čem se časopis sklicuje na svoje vire iz te organizacije. Ta hip naj bi temu nasprotovale ZDA in Nemčija. Končne odločitve o tem še ni.

Nekateri menijo, da bo verjetno prej ali slej zaprt zračni prostor v zahodni Ukrajini. ZDA so tista država, ki bodo verjetno morale zagotoviti vojaška sredstva v obliki sistema Patriot in zato so najbolj v dvomih glede te celotne zgodbe. Več evropskih držav preprosto nima več na zalogi dovolj sodobnega orožja, ki bi ga lahko poslale v Ukrajino!

»Nato se v bližini ruskih meja pripravlja za napade na območje Rusije, tudi jedrske«, pa je dejal prvi namestnik direktorja, vodja mejne službe FSB, vojaški general Vladimir Kulishov v intervjuju za RIA Novosti  28. maja 2024 ob dnevu mejne straže. “V bližini ruske meje se dejavnost Natovih obveščevalnih dejavnosti povečuje, povečuje se intenzivnost operativnega in bojnega usposabljanja zavezniških enot, med katerimi se pripravljajo scenariji za izvajanje sovražnosti proti Ruski federaciji, vključno z jedrskimi napadi na našem ozemlju,” je dejal.

Opozorila Kremlja, da je takšno obnašanje Nato generalov in EU politikov »stopnjevanje  napetosti brez primere« in vodi v verjetni direktni konflikt, v EU tolmačijo (to je zatrdil tudi nekdanji generalni sekretar Nata Anders Rasmussen) kot »Putinov blef.«  Takšen odziv je tudi pričakovan, saj je Putin doslej ob vseh provokacijah kolektivnega zahoda upognil glavo in jih brez konkretnih proti dejanj sprejel. Toda zdi se, da je tega zdaj konec.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 6. maja letos ministrstvu za obrambo ukazal, naj se začne izvajanje vaj testiranja uporabe nestrateškega oziroma taktičnega jedrskega orožja.

Kaj bi pomenila uporaba ruskega taktičnega jedrskega orožja?

Odločitev vodje države je  7. maja letos pojasnil Igor Korotchenko, glavni urednik revije National Defense v intervju za ruski Tsarigrad. Poudaril je, da je naloga vaj uporabe nestrateškega jedrskega orožja izdelati vse potrebne mehanizme, da bi se, če situacija nenadoma zahteva takšno odločitev, vse zgodilo hitro in čim bolj učinkovito.

Igor Korotchenko je pojasnil, da bodo med vajo razdelali več faz. Prva je prenos jedrskih bojnih glav iz skladišč in skladiščnih baz 12. glavnega direktorata Ministrstva za obrambo Rusije neposredno v enote, ki bodo uporabljale določeno vrsto orožja. Druga faza je proces povezovanja, preverjanja in tehnične priprave jedrskih konic po namestitvi na ustrezne nosilce. Nosilci bodo operativno-taktični raketni sistemi Iskander – M, letala prednjega letalstva ruskih zračno-vesoljskih sil, pa tudi križarske rakete morskega baziranja razreda Kalibar. Tretja faza  je izdelava mehanizma za pridobitev ustreznega obvestila za bojno uporabo od vrhovnega poveljnika. Odklepanje ustrezne jedrske bojne glave. Vstop v letalske misije. Praktična uporaba na objektih in skupinah agresorskih čet. To je tisto, kar se bo izvajalo med temi vajami. Takšne vaje se že dolgo ne izvajajo več. Verjetno je bila nazadnje izvedena v času Sovjetske zveze, v obdobju akutnega vojaško-političnega konflikta z Zahodom,« je še opozoril Igor Korotchenko.

Manevri bodo potekali v bližnji prihodnosti in bodo vključevali tako letalstvo kot mornarico. Gre za odgovor na “provokativne izjave in grožnje nekaterih zahodnih uradnikov” proti Rusiji. Rusi so želeli, da bi zahodni politiki »ohladili glave«, ko so napovedali vaje s taktičnim jedrskim orožjem,  vendar se je zgodilo ravno obratno in so te glave po treh tednih postale še bolj razgrete!

Taktično jedrsko orožje vključuje zračne bombe, bojne glave raket kratkega dosega in topniško strelivo ter je namenjeno uporabi na bojišču. Je manj zmogljivo od strateškega orožja, masivnih bojnih glav na medcelinskih balističnih raketah (ICBM), ki so namenjene izbrisu celih mest. Ruska federacija ima od 1800 do 2000 taktičnih jedrskih bomb, ZDA okrog 250.

Vojaški strokovnjak Andrej Sojustov je izjavil, da na Zahodu ne razumejo, kakšno orožje Rusija pripravlja za spopad z Natom.

Zahod je na vse možne načine ignoriral ruske vaje s praktičnim testiranjem uporabe taktičnega jedrskega orožja. Prav tako je Sojustov za RIA Novosti 25. maja 2024 pojasnil uničujočo moč bojne glave taktičnega jedrskega orožja. “Dogodkov, povezanih z ruskimi jedrskimi vajami na Zahodu pravzaprav niso opazili.” Poklicni vojaki so tem vajam seveda posvečali pozornost, a le z vidika, da so “Rusi iz nekega razloga nenadoma začeli tako široko pokrivati standardne vaje svojih dežurnih sil.” Razpravlja se o tem vprašanju, ne o samem poteku vaj,« je dejal strokovnjak.

Poleg tega je po Sojustovih besedah ne samo v svetu, ampak tudi v sami Rusiji, pomen teh vaj podcenjen, saj večina navadnih ljudi taktično jedrsko orožje smatra za nekaj, kar ima nizko ubojno moč in sploh ni strašno. Takšne posameznike je strokovnjak spomnil, da je imela bomba, ki so jo Američani leta 1945 odvrgli na Hirošimo le 18 kiloton.

In ob tem pojasnil: »Upoštevajmo ta podatek in poglejmo taktično jedrsko bojno glavo balistične rakete Iskander OTRK, ki ima 50 kiloton. O takšnem taktičnem orožju torej govorimo. In upam, da se spomnimo, da smo poboj v Hirošimi ustvarili le z 18 kilotonami. To orožje je le sekundarno taktično, v prvi vrsti je še vedno jedrsko, «je zaključil ruski vojaški strokovnjak Andrej Sojustov.

RIA Novosti so 21. maja letos poročale:« V ruskem južnem vojaškem okrožju se je prva faza vaje začela s praktičnim usposabljanjem za pripravo in uporabo nestrateškega jedrskega orožja,« je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo. In v nadaljevanju piše: »…Pripadniki raketnih sestavov Južnega vojaškega okrožja vadijo naloge bojnega usposabljanja, dostavljajo specialno strelivo za taktični raketni sistem Iskander, opremljajo raketomete in se prikrito premikajo na položaje med pripravami na izstrelitev.

Vojaki letalskih enot zračno-vesoljskih sil so usposobljeni za napotitev posebnih bojnih formacij zračnih sil s hiperzvočnimi raketami Kinžal, pa tudi za izvajanje letov na določena območja. Oddelek je objavil tudi posnetek vaje, na posnetku pa je razvidno razporejanje raketnih lanserjev Iskander in nameščanje raket nanje ter lovcev MiG-31, oboroženih s hiperzvočnimi raketami Kinžal.«

Ruske obveščevalne službe o neizbežnosti vojne z Natom

Potem ko so ruske obveščevalne službe ugotovile, da vse vodi v vojno z Natom (to potrjuje razvoj dogodkov v zadnjih treh tednih) se je Rusija začela pripravljati na uporabo jedrskega orožja. Po mojem mnenju edino bedaki v EU in ZDA verjamejo, da ga ne bo uporabila. Uporabila ga bo za obrambo in za to, da uresniči določene globalne cilje. O kakšnih ciljih govorimo pa  nam pove ruski filozof Aleksander Dugin, ki močno vpliva na rusko politiko in samega predsednika Ruske federacije.

Dugin je v besedilu, objavljenem na spletnem portalu Katehon 25. maja 2024 pod naslovom Rusija mora še enkrat zmagati, med drugim zapisal:« Geopolitični rezultati velike ruske zmage leta 1945 so bili Rusiji ukradeni konec 80-ih let in začetku 90-ih let prejšnjega stoletja, čeprav smo vzhodno Evropo prelili z rusko krvjo in nam je upravičeno pripadala,« piše ruski geopolitik.

In nadaljuje, da so Rusi osvobodili vzhodnoevropske narode in vzhodna Evropa je postal del ruskega geopolitičnega organizma. »Škoda, da takrat nismo mogli napredovati naprej vse do Atlantika. Potem bi Evrazija postala neranljiva. Vzhodna Evropa, Prusija (Nemška demokratična republika in Kaliningrad) ter tudi baltske države so po zmagi postale ruske. Neverjetno je, da so si Gorbačov in njegovi sopotniki dovolili vse to predati Zahodu.

Dugin končuje svoje besedilo na naslednji način: »Na koncu je Rusija spet v vojni in sovražnik spet obstreljuje mirna ruska mesta. Spet naši ljudje umirajo, vojaki, ženske, sinovi, hčerke, starci, dojenčki. Danes se spet spominjamo te svete zmage. A da bi jo bili vredni, si moramo izgubljeno priboriti nazaj. Še enkrat. Zmaga se ne enkrat za vselej….Če tega ognja ne bomo hranili z voljo, krvjo, odločnostjo, domoljubjem, budnostjo do sovražnikov, z junaškimi dosežki in podvigi, ga lahko ugasnemo. Da bi se ta velika zmaga končno zgodila, jo moramo znova doseči, za vsako ceno.«

V Rusiji, tako kot na Zahodu, obstajajo jastrebi, ki žalujejo za razbohotenim sovjetskim imperijem. Argumente za svoja stališča najdejo v nespoštovanju dogovora, ki ga je sovjetski voditelj Mihael Gorbačov sklenil z ameriškimi politiki v 90-ih letih prejšnjega stoletja. Dogovor se je nanašal na to, da se Nato po umiku Rusov iz vzhodne Evrope ne bo širil na vzhod. Zdaj je kriv Gorbačov, ker je pač takrat zaupal ameriškim politikom. Povsem možno je, da bo kakšna od prihodnjih generacij novih ruskih politikov krivila Putina za sporazum iz Minska in vse, kar se je za tem zgodilo Rusiji in svetu. Kajti tudi Putin je verjel obljubam evropskih politikov, ki so že med sklepanjem omenjenega sporazuma vedeli, da se bodo zlagali. Kakorkoli, jasno je, da je Natova agresivna politika širjenja proti vzhodu v zadnjih 20 letih povzročila tudi agresiven odziv Rusije. Nato in evropski politiki se ne ustavljajo, spodbujajo razplamtevanje krize. To vse govori v prid trditvi, da nas pehajo v vojno  z Rusijo, ki se bo branila z vsemi sredstvi, tudi z uporabo jedrskega orožja, saj ima za seboj že dve slabi izkušnji (omenjeno Gorbačovovo in Putinov Minsk) pri dogovarjanju s kolektivnim Zahodom.

Na koncu pa vas moram vprašati kot državljane Slovenije in EU, če veste, kam nas vodijo evropski birokrati in slovenska vlada? Ali so vas vaši mediji in politiki obvestili o tem, da bodo pošiljali naše ljudi in državljane v boj proti Rusom v Ukrajino? A se strinjate s tem, da se vaši možje, očeti, otroci… vračajo nazaj v Slovenijo v krstah? Ali boste vse to nemo in tiho opazovali še naprej in potem enkrat opravičevali svojo nedejavnost podobno kot so to počeli Nemci, ko so zatrjevali, da niso vedeli, kaj se je dogajalo med drugo svetovno vojno, še posebej v koncentracijskih taboriščih. In se posledično niso uprli neonacistom. Mi imamo še dovolj časa, da pravočasno rečemo NE, navkljub vse manj točnim informacijam o tem, kaj se dejansko dogaja. Ali pa kljub prikrivanjem dejstev in podatkov naših medijev.

Delite objavo na socialnih omrežjih

Vsak prispevek v Prisluhni si lahko nagradite s prostovoljno donacijo oziroma plačilom po lastni presoji, kaj je po vašem mnenju poštena cena za opravljeno intelektualno delo.

TRR: SI56 1010 0006 0710 355
odprt pri Banka Intesa Sanpaolo d.d.

založnik e-tednika Prisluhni si. Z Biserko:
Agencija BiTi, To Be Agency, Biserka Povše Tašić s.p.
Namen: donacija
koda: CHAR
referenca: brez (ali SI00 0000)

Za nakazilo donacije s funkcijo slikaj in plačaj, poskenirajte zgornjo QR kodo ter vpišite želen znesek za donacijo.